История

Паметта на българските пътища

 

В България има повече от 400 руски паметника. Много улици, градове и села са кръстени на руски обществени дейци и военоначалници загинали в руско-турската война от 1877/1878 г., след която България получи свободата си след пет вековно османско робство.

Няма друга страна в света като България, където да се съхраняват толкова много паметници на руските воини. Българите пазят паметта на руските войници. Такава оценка се явява пример на цивилизовано и духовно засвидетелстване на единството между народите на две страни – България и Русия, свързани с православието, писмеността и комплексната но героична история.

За да се посетят и видят всичките тези над 400 руски паметници е необходимо най-малко месец, защото те се намират на територията на цялата страна.

Асоциация „Освобождение“ предлага един от най-интересните маршрути за посещение на най-известните руски паметници в България. В рамките на проекта „ПАМЕТТА НА БЪЛАГРСКИТЕ ПЪТИЩА“  се предлага посещение и разглеждане на руските паметници в София, Плевен, Ловеч, Елена, връх „Шипка“, Шейново, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна и на много други градове и села.